Pull House Solar, USA

Grand Design Awards -Finalist International House 2010

The house embraces local tradition of the barn with a contemporary geometric twist. One corner has been pulled and moved diagonally from its rectangular loci. This has folded the entry gable facade and created a strong diagonal southern facade. These distortions create some interesting spaces and juxtapositions. One can see a vernacular “saltbox” form or a simple barn neither of which are true. The pulled corner creates a dramatically rising double height triangular living room.  Several triangles are produced in the plan as a result of the diagonals. Rather than being odd they serve useful functions, as protected entry and porch. The diagonal southern wall in the loft and the living room stretch both small spaces optically to give them a feeling of greater size.

Passivhaus principles such as; efficient compact volume, triple glazed windows, SIP walls u-value .14, Roof u-value .08, and Air to Air heat recovery ventilation, solar radiant heat, and solar PV system.

Carport and bridge out to upper hillside.

Published in

Building Design Magazine,  London UK Sept 10, 2010

100 country houses: New Rural Architecture, Images Publishing, Australia   2009

Phaidon Atlas of 21st Cent World Architecture,  Phaidon Press, London UK  2008

Strike a Pose, Eccentric Architecture and Spectacular Spaces, Die Gestalten Verlag, Germany 2008